Kryptering i chatt
Direktmeddelanden i meil.nu är ände-till-ände-krypterade från första meddelandet. Meddelandena låses på din enhet och kan bara öppnas av dig och den du skriver med — inte av servern, meil.nu eller WAYSCloud. Rum kan krypteras på samma sätt när du skapar dem.
Vad som är krypterat
| Konversation | Kryptering |
|---|---|
| Direktmeddelande | Alltid ände-till-ände-krypterat. |
| Rum med kryssrutan Ände-till-ände-kryptering ibockad | Ände-till-ände-krypterat. Valet kan inte ändras efter att rummet har skapats. |
| Rum utan ibockad kryssruta | Standardrum. Meddelandena lagras läsbara på servern. |
| Projektrum (beta) | Standardrum. |
Krypterade konversationer har ett hänglås i konversationslistan och märket Bara ni kan läsa detta överst i konversationen. Okrypterade rum visar Standardrum. Bilagor kan bara skickas i krypterade konversationer — se Filer, bilder och ljud.
Välj kryptering när du skapar rummet
Kryssrutan Ände-till-ände-kryptering (säkert rum — kan inte ändras senare) i Nytt rum är det enda stället där du bestämmer detta. Ett standardrum kan inte krypteras i efterhand, och ett säkert rum kan inte göras om till standardrum.
Ställ in återställning
Eftersom bara du har nycklarna bör du ställa in återställning första gången du använder Chatt. Annars kan meddelandehistoriken gå förlorad om du förlorar alla dina enheter.
- Tryck på Ställ in nu i bannern «Din chatt är krypterad.» och därefter på Ställ in kryptering i dialogen Säkra dina meddelanden.
- Chatt skapar en återställningsnyckel och visar den en enda gång under Spara din återställningsnyckel. Tryck på Kopiera och spara den i en lösenordshanterare eller på ett annat säkert ställe.
- Bocka i Jag har sparat min återställningsnyckel på ett säkert ställe och tryck på Klart.
Du kan skicka och ta emot meddelanden innan inställningen är gjord; bannern ligger kvar tills du är klar. Påminn mig senare döljer den under det här besöket.
Nyckeln kan inte hämtas fram igen
Förlorar du återställningsnyckeln och alla inloggade enheter kan ingen — inte heller meil.nu eller WAYSCloud — återställa historiken. Har du en telefon och en dator, logga in på båda; en extra enhet gör återställning mycket enklare.
Statusen överst i konversationslistan
Överst i Konversationer visar en statusknapp hur det står till med återställningen. Tryck på den för att göra det som saknas.
| Status | Betydelse |
|---|---|
| Skyddad | Återställning är inställd. |
| Återställning saknas | Meddelandena är krypterade, men du kan förlora historiken om du tappar enheten. Ställ in återställning. |
| Verifiera | Den här enheten måste verifieras för att låsa upp historiken. |
| Nyckelkopia saknas | Enheten är betrodd, men den krypterade nyckelkopian saknas. Chatt skapar ingen ny automatiskt. Tryck på Försök igen, och kontakta kundtjänst om den fortfarande saknas. |
| Kontrollera återställning | Chatt kunde inte bekräfta att nyckelkopian fungerar. Tryck på Försök igen; ingenting ändras automatiskt. |
Skyddad handlar om återställning, inte om huruvida meddelandena är krypterade. Krypterade konversationer är krypterade oavsett vilken status som visas.
Ny enhet: verifiera
Loggar du in i Chatt från en ny enhet saknar den nycklarna till tidigare meddelanden. Äldre meddelanden visas som «Väntar på krypteringsnyckel…» tills enheten är verifierad. Tryck på Verifiera i bannern och välj ett av två sätt i dialogen Verifiera den här enheten:
Godkänn från en annan enhet
- Tryck på Godkänn från en annan enhet. Den nya enheten visar «Väntar på godkännande…».
- Öppna Chatt på en enhet du redan använder. Där dyker En ny enhet vill ha åtkomst upp. Tryck på Godkänn bara om det är du som just loggade in — annars Avvisa.
- Båda enheterna visar en uppsättning symboler under Stämmer dessa symboler? Kontrollera att de är exakt likadana, och tryck på Stämmer på båda. Är de olika, tryck på Stämmer inte.
Ange återställningsnyckeln
Klistra in hela nyckeln i fältet Återställningsnyckel och tryck på Verifiera. Godtas den inte, kontrollera att du fick med hela nyckeln.
När enheten är verifierad ser du «Enheten är verifierad», och meddelandehistoriken låses upp på den nya enheten.
Förlorat nyckeln?
Har du fortfarande en verifierad enhet kan du godkänna nya enheter från den och behöver inte nyckeln. Har du varken nyckel eller en verifierad enhet kan historiken inte återställas. Länken Förlorat nyckeln? Sätt upp en ny i verifieringsdialogen skapar en ny inställning, så att nya meddelanden säkras framöver.
Kryptering av e-post är något annat och beskrivs under Krypterad e-post.